Fans maken, het lijkt zo simpel

En dat is het ook …

 

Gemanipuleerd schaap

Soms heb je zo’n moment dat je in een winkel komt en denkt wow, wat gaaf hoe ik hier word geholpen. Ik zou deze dame of heer dan gelijk willen klonen. Maar om nou meteen een vergelijk te maken met Dolly (het genetisch gemanipuleerde schaap) is niet zo aardig. Dus dat doen we niet, maar het prikkelt wel onze interesse…

Hoe dan?

Wat maakte het dan zo gaaf hoe ik geholpen werd? Ik neem je even mee naar deze parfumerie in de buurt van Rotterdam.

 1. De dame in kwestie merkte mijn moeder en mij direct op bij binnenkomst en begroette ons vriendelijk met een glimlach op haar gezicht vanaf een andere plek in de winkel terwijl ze een andere klant adviseerde.
 2. Ze geeft tussendoor bij het langslopen aan dat ze mooie actie heeft.
 3. Ze houdt ons in de gaten en komt zodra klaar naar ons toe en verontschuldigt zich dat het wat langer duurde met een hele open blik en een glimlach.
 4. Ze vraagt waar ze ons mee kan helpen.

En dan komt het….. Ze vraagt door, vat samen en pas als ze duidelijk heeft waar we naar op zoek zijn, loopt ze naar een product. Niet eerder! Echt goed, hiermee geeft ze aandacht en laat ze zien dat ze goed luistert naar de klant. Mooi staaltje LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen!

 1. Vervolgens pakt ze in haar advies terug op de wensen die we haar verteld hebben.
 2. Ze biedt aan om het product aan te brengen (make-up).
 3. Intussen biedt ze mijn moeder een stoel aan.
 4. Vraagt waar ze ons verder nog mee kan helpen.
 5. Vraagt of ik al spaar voor korting en mooie cadeautjes.
 6. En terwijl ze afrekent, blijft ze met haar aandacht bij mij.
 7. Ze vraagt van welke geur ik hou en geeft me daar een proefje van cadeau, en niet van een één of ander vies geurtje waar ik niet van hou!
 8. Ze pakt mijn aankoop mooi in, houdt contact tijdens inpakken en maakt nog een praatje.
 9. Tot slot loopt ze om de balie heen, geeft het tasje aan met een grote glimlach en wenst ons nog een fijne dag.

Need I say more? Lees meer

Van StoryTelling naar StorySelling

Auteurs: Anouk van de Laar & Patricia Henderson

Je bent op een bruiloftsfeestje. Iemand van de bediening komt langs met hapjes. Op jouw vraag: “Ziet er lekker uit, wat is het precies?” krijg je een verlegen glimlach met “dat weet ik niet precies, iets met vis geloof ik”.

Herkenbaar?

In een winkel of horecazaak reageren de meeste mensen geïrriteerd of op z’n minst verbaasd als medewerkers onvoldoende kennis hebben van hetgeen ze verkopen of serveren. En helaas komt dat vaak voor.

Weinig kennis is minder omzet

Zo was ik [Patricia] laatst in gesprek met Kees, een horecaondernemer in Amsterdam. Hij loopt er tegenaan dat niet alleen bij tijdelijke krachten, maar ook bij zijn vaste team de productkennis te mager is. En dat is jammer. Gasten krijgen weinig informatie, worden nauwelijks verleid en dat scheelt in beleving en dus omzet.

Als wij in onze trainingen hierop doorvragen vertellen deelnemers open en eerlijk dat ze het moeilijk vinden om goed te adviseren en actief te verkopen, omdat ze niet genoeg zelfvertrouwen hebben. Of het nu gaat om speciaalbier, duurdere wijnen (of gewoon de verschillende huiswijnen …), desserts of een digestief.

Cialdini, de geheimen van het overtuigen

Lees meer

retail workshops

Blogs Retail & Horeca

Meer verkopen in jouw winkel in vier stappen

Vorige week kregen wij deze vraag van Herman, een retailer met zeven winkels:

“Ik heb een goede collectie en aardige verkoopteams, maar hoe zorg ik ervoor dat we nu ook echt meer verkopen?”

Herkenbaar?

Het is een vraag die wij vaak krijgen. Heb jij, net als Herman, een of meerdere winkels? Werk jij je ook drie slagen in de rondte en denk jij dat de resultaten echt beter kunnen?

Het komt in heel veel winkels voor.

Ondernemers en bedrijfsleiders, die hun stinkende best doen om de winkel goed te laten lopen. En hoewel dat aardig lukt, heb je het gevoel dat er meer uit te halen is. Te veel bezoekers lopen je winkel in en zonder aankoop weer uit. En klanten die wel kopen hadden misschien best meer willen besteden.

Aardig is niet goed genoeg Lees meer